Ira

Ira Kaspi 

Ira Kaspin ensimmäinen jazzlaulukeikka oli kuukauden pesti legendaarisen Esko Linnavallin yhtyeen solistina Helsingin Hotelli Presidentissä. Samana kesänä vuonna 1987 Ira Kaspi esiintyi Pori Jazz Festivaaleilla ja syksyllä hän lähti opiskelemaan laulua maineikkaaseen Berklee College of Musiciin, Bostoniin, josta hän valmistui vuonna 1991. Hänen opettajinaan toimivat mm. maailmankuulu jazzimprovisaation opettaja Bob Stoloff. Ira Kaspi oli levyttänyt jo ennen tätä Kaj Westerlundin tuottamaa iskelmäpoppia mm. Syksyn Säveleen osallistuneen Hei Kundi -kappaleen.

Ira Kaspi on julkaissut yhteensä seitsemän CD-levyä, joista viimeisimmän kansainväliselle Naxos Prophone -levymerkille. You and the Night and the Music levyllä soittaa jazzkvintetin lisäksi myös Lohjan kaupunginorkesteri.

Ira Kaspi on laulanut mm. UMO Jazz Orchestran solistina, jonka kanssa hän on tehnyt kaksi alkuperäistuotantoa sisältävää konserttia, joissa on sävellyksiä mm. edesmenneeltä Jarmo Savolaiselta. Ira Kaspi on esiintynyt useimmilla suomalaisilla jazzfestivaaleilla sekä useissa radio- ja TV-ohjelmissa. Hänen pitkäaikainen yhteistyö Vain Elämää televisio-ohjelmasta tutun kitaristi Peter Engbergin kanssa on ollut hyvin tuottoisaa. Duona he ovat julkaisseet neljä CD-levyä (Standards, A Rose, Ystävien Kanssa ja Mustavalkoisia Sävyjä). Duo isännöi kolme vuotta Hotelli Tornin Amrican Barissa Join the Club -nimistä musiikkiklubia, jossa vieraili toistakymmentä suomen eturivin tähtiartistia mm. Paula Koivuniemi, Jari Sillanpää, Maija Vilkkumaa, Hanna Pakarinen ja Sakari Kuosmanen.

Ira Kaspi on osa sota-ajan lauluja sisältävää Reetta Ristimäen tuottamaa näytelmällistä musiikkiproduktiota Kotirintaman Naiset, jota on esitetty ympäri maata ja Helsingissa Musiikkiteatteri Kapsäkissa vakituisena ohjelamaesityksenä kaudella 2014.

Vuonna 2007 Ira Kaspi julkaisi Erik Lindströmin sävellyksiä sisältävän Antti Rissasen moderneja jazz sovituksia sisältävän big-band levyn. Kaikki tekstit ovat Ira Kaspin kirjoittamia. Loppuunmyydyn Savoyteatterin yleisön joukossa oli maestro itsekin ja Eki osallistui myös itse konserttiin vibrafonisoololla.

Ira Kaspi on estiinyt Suomen lisäksi mm. Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa, Tsekeissä ja USA:ssa.

Hänen vakituisten yhteistyöprojektien kitaristi Peter Engbergin ja pianisti Eliina Mäkirannan kanssa lisäksi Ira Kaspi toimii free-lance laulajana eri kokoonpanojen mm. big-bandien ja pienyhtyeiden solistina.

Tilaa Ira esiintymään