Suosittelemme

Suosittelemme

Keväästä tuli ihana!

Näyttelijän instrumentin harjoittaminen on päivittäistä työskentelyä. Yrittäjänä  paineet ja stressikäyrä alkoivat tänä keväänä nousta sietämättömiksi. Vastapainoksi  halusin luovuuden ilmapiiriin - mietin, mikä se olisi minulle nyt? Laulaminen! Ira Kaspin opettaja Estille laulutekniikka kiinnosti valtavasti. Varasin kevääksi 20 tuntia elämänvoimaa!!  Ira on niin tarkka opettaja - lempeä  ja hauska, ettei voi olla oppimatta. Alkoi tärkeä matka  itseen ja ääneen. Laulujuttuni alkoi saada lihaa luitten päälle ja annoin sille työnimen:  ” Elääks se vielä! ”  Tarkan työskentelyn lisäksi yhdessä on itketty ja naurettu, laulun tuomaa kipua ja lohdutusta.  Ennen kaikkea tarkassa ja kannustavassa työskentelyssä on voinut unohtaa itsensä ja keskittyä löytämiseen. Tällä tekniikalla voi kuka tahansa löytää oman turvallisen äänensä ja ehkä joskus vielä laulaa ääneen jollekin toisellekin. Matkamme jatkuu, kiitos Ira.

Satu Silvo – näyttelijä
Helsinki

Yksilö- ja ryhmäopetuksessa olleena olen ihaillut Iran kykyä ohjata ketä tahansa yksilöidyn ratkaisukeskeisesti niin, että muutoksen kuulee samantien. Se on palkitsevaa. Tekniikan sisäistämisen myötä oppii viemään ääntään niin kuin tyylillisesti haluaa ja selviää myös itse ongelmatilanteista ja mikä parasta tekniikan ajattelusta voi lopulta päästää irti. Koen, että Estill-malli on samoin kuin musiikin teoriakin musiikin takana kuin kielioppi, joka otetaan esiin tutkailtavaksi tarvittaessa. Se on myös kehon soitinrakentamista osien tunnistamisen kautta - niiden tietoista käyttämistä - itse tarvittaessa säätäen. Elastinen hengitys eri tyylilajit ja fysiikka asettuvat käyttövalmiuteen ja äänestä muodostuu vaivatonta, luontevaa ja monipuolista sekä kestävyys paranee. Vanhoista maneereista voi päästä irti ja löytyy ihan uusi oma äänimaailma. Ira on ollut mainio opas tähän maailmaan.

Auli Hirvonen – laulun aktiiviharrastaja
Helsinki

 

Ira on ihanan aurinkoinen persoona ja aina aidosti välittää oppilaistaan. Hän luo tunneille turvallisen ympäristön kokeilla uusia asioita ja venyttää oman osaamisen rajoja. Kokemukseni mukaan laulutunneilla työskennellään aina ahkerasti, mutta ei koskaan vakavasti sillä Ira on opettanut minulle kuinka välillä on hyvä osata nauraa itselleen. Minusta inspiroivinta Irassa on se, että joka laulutunnilla hän antaa itsestään 110% ja haluaa oppilaan kanssa etsiä uusia reittejä oppia haluttuja asioita. Mikä tärkeintä, kaikki lähtee siitä mitä oppilas haluaa ja tarvitsee. Silloin kun menin ensimmäisen kerran tunnille olin epävarma ääneni suhteen ja minulla oli paljon äänenkäytöllisiä ongelmia. Nyt olen saanut itsevarmuutta ja paljon työvälineitä harjoitella. On ollut hienoa huomata kuinka omaa ääntä pystyy hallitsemaan ja kuinka sen kanssa voi leikitellä ilman, että se tuntuu epämiellyttävältä. Voin suositella kaikille innokkaille uuden oppijoille Iran tunteja, sillä itse olen saanut niistä enemmän irti kuin ikinä olisin voinut kuvitella.

Saga Sormunen – laulun ja näyttelyn opiskelija
Helsinki

 

Ira on ansioitunut pitkän linjan laulaja, muusikko ja laulun opettaja. Hän on vahvasti sitoutunut opettamiseen ja hyödyntää tieto-taidollaan Estil-tekniikkaa terveen äänenkäytön mahdollistamiseksi. Iralla on kyky ruokkia inspiraatiota löytääkseen omintakeista ohjelmistoa juuri sinulle ja Estil-tekniikkaan nojaten löytää äänenkäytön tapa tuottaa eri tyylien mukaista soundia. Suosittelen lämpimästi.

Susa Saukko – näyttelijä/laulaja
Helsinki

To whom it may concern!

I have taught Ira Kaspi in an American Scientific Voice Model, Estill Voice Training TM, (EVT) for many years! I have been with this Voice Model myself for nearly 30 years, and I was taught by the founder of EVT, Jo Estill!

This Voice Model, EVT, evolved from research, done by the American Opera singer, Jo Estill throughout more than 30 years.  In this Model, we must be able to show good competencies in 13 Basic Voice Figures (Exercises) and 6 Voice Qualities, Speech, Falsetto, Sob, Twang, Belting and Opera. Furthermore, teachers of EVT must have a good understanding of Voice Research in general – and anatomy, acoustics, diction, etc.

Ira Kaspi became a certified Estill Master Trainer (EMT) of Estill Voice Training in 2017 and has since then been working hard to develop her competences further as an Estill Master Trainer by assisting public Estill courses in Helsinki, arranging Introductory workshops and practice groups in the EVT, etc.

She has a long experience as a voice/singing teacher, (both groups and individually), and I have experienced Ira Kaspi as a very dedicated and serious teacher, who has outstanding skills herself as a performer within many different styles, both jazz/pop/soul, folk and classical style!

 Ira Kaspi has been a singing teacher at the Sibelius Academy of Helsinki for many years and apart from that running her own Music school.  She has achieved lots of insights and understanding of voice, dealing with singers of all kinds and backgrounds and prospects!

I can only give Ira Kaspi my warmest recommendations, as I see her as a truly skilled and intelligent teacher, who is capable of guiding and teaching all kinds of artists, singers and performers!


Helga Westmark – Estill Mentor & Certified Course Instructor with Testing Privileges advanced

Singer/pianist and Voice teacher
Copenhagen, Denmark

Olet Ira mainio pedagogi: ystävällinen, empaattinen ja kannustat silti rohkeasti yrittämään ja kokeilemaan uutta. Vaadit lempeästi! Olet luotettava ja uskottava mielestäni siksi, että annat emotionaalisesti itsestäsi ja laitat itsesikin konstailematta likoon. Tämä kaikki mahdollistaa turvallisen ilmapiirin, jossa voi uskaltautua antautumaan uuden oppimiseen..onnistua ja mokata kaikessa rauhassa.

Ryhmäopetus on sopinut minulle. Toisia havainnoidessa on oppinut paljon. Erilaisia näkökulmia on ilmaantunut ja se on ollut mielenkiintoista. Tapaamisten taajuus  ( kerran kuussa) on ollut sopiva, samoin yhdellä tapaamisella läpikäyty kokonaisuus passelin laajuinen.

Kurssin parasta antia ovat selkeästi esitellyt ja eritellyt aihekokonaisuudet. Tunnin aihe on käyty läpi monelta kantilta. Täsmäharjoitukset ovat kultaa!  Äänianatomiaa ja fysiologiaa unohtamatta.

Suosittelen lämpimästi kurssia kaikille, ketkä haluavat tiedostaa, mitä laulaessaan tekevät ja kaipaavat luottamusta omaan äänenkäyttöönsä. Kurssisi on vastannut tarpeeseeni ja ollut joka euron arvoinen.

Kati Saarinen – laulun ammattilainen
Helsinki

Hakeuduin kurssillesi äänihaasteiden takia. Olin kokeillut jo kaikkea ja ajattelin, että tästä ei voi ainakaan olla haittaa. Olen oivaltanut kurssiesi myötä paljon teknisiä haasteita äänessäni, mitä olen ruvennut työstämään ja olenkin saanut äänialaa jo vähän laajennettua näillä konsteilla. Olet kannustava pedagogi ja sinun edessäsi ei peloita tehdä harjoitteita. Ryhmä toimii opetusmuotona hyvin tällaisellä kurssilla, koska muita kuuntelemalla oppii myös hyvin. Tahti on sopiva. Vaikka Helsingissä asti reissaaminen töiden ohella joka kuukausi on aika raskasta, on tunnit silti sen arvoisia. Joka kerta on kotimatkalla hyvä mieli.

Tiia Katajamäki – laulunopettaja ja laulun ammattilainen
Kokkola

Iran läsnäoleva, kuunteleva ja arvostava lähestymistapa eri”tasoisten” eri genrejen laulajia kohtaan on todella ammattimaista. Lämmin henki ryhmätunnilla mahdollistaa kunkin kurssilaisen kokeiliemaan ja oppimaan omasta äänestään lihastasolla uutta. Se ei ole aina helppoa, etenkin kun pääsee purkamaan vuosien saatossa kertyneitä  lukkoja tai esteitä helpommin tuotetun äänen tekemiseen. Kannustava ilmapiiri mahdolstaa tämän!

Sirkka Kosonen – kansanlaulaja, musiikin tohtori
Helsinki

Ira on todella taitava opettaja! Osaa muotoilla asiat ymmärrettävästi, on vaativa niin että oppilas yltää uusille tasoille, ja kuitenkin todella mukava ja ystävällinen. Sekä tunnit että Estill Intro ovat olleet supertehokkaita, aivot ovat olleet aivan täynnä asiaa jälkikäteen. Erityisesti tekniikan hiominen on ollut hurjan hyödyllistä Iran kanssa. Tilat ovat siistit ja kivat. Suosittelen lämpimästi!

Kati Hatakka – muusikko-lauluntekijä-laulunopettaja
Turku

Osa Sinunkin laulumatkaasi