Italian lauluretriitti Castello Costaguti 9-15.5.2022

Posted on Posted in Iran blogi

Italian lauluretriitti teki unelmasta totta!

 

Linnanjuhlat

 

 

Haavelin jonkun aikaa lauluretriittimatkasta, jonka voisin toteuttaa osana laulustudioni tarjontaa. Rakkaus lauluun ja matkailuun ja erityisesti Italiaan - sen kulttuuriin ja tunnelmaan kiehtoo ja inspiroi. Olin jo aika pitkällä suunnittelussani, kun lähdin poikieni kanssa viettämään syyslomaa Amalfin rannikolle syksyllä 2019. Matka alkoi Roomasta, jossa kävimme poikani kanssa tervehtimässä kuvataiteilija Hannu Palusuota, joka asuu ja pitää ateljeeta siellä. Kerroin Hannulle suunnitelmastani ja hän antoi vinkin upeasta Costagutin linnasta, joka sijaitsee n. 100 km päästä Roomasta pohjoiseen Roccalvecce -nimisessä kauniissa keskiaikaisessa kylässä. Perfetto - no? Palattuani kotiin olin heti yhteydessä Costagutin linnan intendenttiin Tuija Weigeliin, joka puolestaan yhdisti minut matkatoimisto ArsMondon omistajaan Hanna Laaksoon. Jos voit unelmoida sen voit myös toteuttaa sen - slogan, joka monesti on osoittautunut todeksi osoittautui todeksi tälläkin kertaa.

Toisaalta uskon myös johdatukseen. Mietin usein missä kulkee raja asioiden läpiviemiselle `forcella´ ja missä puolestaan se, että antaa asioiden tapahtua omalla painollaan. Kumpikaan ei yksin riitä. Tämänkin olen joskus joutunut opettelemaan ns. kantapään kautta. Unelmien eteen vaaditaan paljon työtä - toisaalta pakolla tehty ei aina välttämättä kanna. Juuri tämä paradoksi osoittautui tämän matkan kohdalla enemmän kuin todeksi syistä, joita emme kukaan voineet kuvitellakaan vielä vuoden 2020 alussa . Matka oli jo sovittu ja ensimmäiselle lauluretriittimatkalle lähtevät olivat varanneet paikkansa. Olin suunnattoman iloinen. Matkan tuli toteutua toukokuussa 2020.

Helmikuussa alkoi sitten kuulua kummia ja kaikki siirtyi hamaan tulevaisuuteen - myös lauluretriittimatka. Matkaa ei siirretty vain kerran vaan jopa neljä kertaa. Lopulta korona kuitenkin hellitti ja unelmasta oli tulossa totta. Matkalle ilmoittautui 10 henkeä. Yksi matkaajista oli Pauli, joka oli ilmoittautunut jo ensimmäiselle retriittimatkalle. Vain kaksi kurssilaista olivat toisilleen entuudestaan tuttuja. Opetukseni tässä oli se, ettei pidä luovuttaa kun tilanne on hankala, mutta välillä piitää antaa asioiden rauhassa kulkea omaa tahtiaan. Haave ei ollut kadonnut mihinkään ja kun oikea aika tuli - tuli haaveestakin enenmmän kuin totta.

Oma matkani alkoi ennen retriittiä

Lähdin matkaan kolme päivää ennen lauluretriitin alkua. Matkustin Roomaan. Olin varannut itselleni AirBnB asunnon San Giovannin alueelta. Astuin sisälle asuntooni rakastamassani Italiassa - Roomassa ja istahdan sohvalleni. Olin vain viisi viikkoa aikaisemmin menettänyt rakkaan isäni. Kohtasin jälleen kerran elämän paradoksaalisuuden. Olin odottanut ja suunnitellut tätä retriittimatkaa kolme vuotta ja nyt sitä varjosti kuitenkin henkilökohtainen valtava suruni. Vietin seuraavat pari päivää yksin kävellen Rooman katuja ja kujia ja tiesin, että kun maanantaina astuisin työpersoonaani ja kohtaisin ryhmäni olisin valmis. Lupasin antaa itselleni tilaa myös omalle surulleni. Minulla oli siihen oikeus. Lupasin samalla olla läsnä niin hyvin kuin osaisin jokaisen retriittiläisen tarpeissa. Lupasin myös itselleni nauttia jokaisesta hienosta hetkestä ja elämyksestä.

Vuorokausi ennen retriitin alkua Roomaan saapui myös lauluretriitin säestäjä ja toinen opettaja viehättävä Linnea Nieminen. Linnea on kuin kirkasvalolamppu joka valaisee arjen pimeyden. Hänen positiivinen elämänasenne ja innostuminen mitä pienimmästäkin asiasta tempaa väkisin mukaansa. Oli ihana saada viettää tämä vuorokausi yhdessä ennen retriitin alkua seikkaillen Roomassa. Teimme turistikierroksen Hop-On-Hop-Off bussilla ja pakko sanoa, vaikken koskaan aiemmin ollut tätä tehnyt, että tämä oli todella hieno kokemus. Nautimme yhdessä kivan illallisen ja lasillisen hyvää italialaista viiniä asuinalueemme paikallisessa ravintolassa. Seuraavana aamuna lähdimme varhain aamulla kohti lentokenttää kohtaamaan Suomesta matkustavan ryhmämme.

Meitä odotti lentokentällä kaksi tilataksia. Jakauduimme autoihin ja lähdimme liikkeelle kohti upeaa Costagutin linnaa, josta tulisi kotimme seuraavaksi viikoksi. Ajoimme autostradaa jonkin aikaa, kunnes tiet alkoivat tulla aina vain pienemmiksi ja mutkikkaammiksi. Reitti kulki läpi upeiden maisemien korkeuseroineen läpi metsien ja unikkopeltojen. Ohitimme pieniä italialaisia kyliä. Mietin kuinka juuri niissäkin pienissä kylissä, joista moni ei välttämättä koskaan edes kuule mitään moni elää ja rakentaa koko elämänsä, perustaa perheensä ja saa elantonsa. Viehätyn kerta kerran jälkeen siitä yhteisöllisyydestä, minkä voi aistia näissä kylissä. Kaikki tuntee kaikki. Sitä on  hauska katsella ja aistia. Myös lempeä ilmasto, joka antaa mahdollisuuden viettää elämää ulkona antaa toki tälle paremmat mahdollisuudet. Myös se ihanan herkkä tapa kaunistaa omia pieniä pihoja ja kodinympäristöä on niin kovin viehättävää ja kaunista.

Kukat rappusilla

Ryhmääntyminen alkaa

Kurssilaiset olivat saaneet ennakkotehtävän ennen matkalle lähtöään. Tiesimme siis jo, että ryhmämme koostuisi monentaustaisista laulajista myös tyylilajillisesti. Voisi ajatella, että tämä olisi haasteellista, koska opetus rakentuu ryhmäopetuksesta. Myös yksilölaulut ja -harjoitukset toteutetaan ryhmän läsnäollessa. Osoittautui kuitenkin ja tämän olen todennut niin monesti aikaisemmin, että juuri tämä laaja-alaisuus tekee asiasta vain mielenkiintoisemman ja avaa laulua monesta eri näkökulmasta. Olen aika varma, että tämäkin ryhmä koki monta rakastumisen hetkeä lauluihin ja musiikkin, joka kenties aikaisemmin ei ole soinut omalla ´levylautasella´.

Ryhmäopetustilanne

Ryhmän yhteishenki lähti heti alusta alkaen upeasti liikkeelle ja meistä todella tuli oma `retriittiperhe`. Oli käsinkosketeltavan liikuttavaa seurata sitä, miten kannustava ilmaapiri ryhmässä oli. Jokaisen onnistuminen oli sitä myös itselle ja oma onnistuminen ja uuden oppiminen antoi iloa koko ryhmälle.

Päivätrytmi lauluretriitillä

Päiviimme kuului luonnollisesti paljon laulamista. Aloitimme kuitenkin päivän ihanalla jumppahetkellä. Tämän mahdollisti yhtenä retriittiläisenä ollut liikunnanohjaaja Jutta Österberg.

Jutan Jumppatuokio

Laulunopetus jakautui kahteen osaan. Päivän ensimmäinen sessio oli päivittäin etenevä laulutekninen opetuskokonaisuus  ja iltapäivälle sijoittuva oman esitettävän laulun harjoittelua. Pyrimme sijoittamaan aamupäivällä olevia asioita iltapäivän lauluissa sikäli kun se oli loogista ja tarpeellista - ja olihan se. Vastasimme mm. kysymykseen, miten klassinen laulu eroaa rytmimusiikin laulusta - miten voi laulaa tiiviimmin, miten ei tuntuisi niin raskaalta laulaessa, miten toteuttaa haluamiaan tulkinnallisia sävyjä ja moneen muuhun asiaan. Retriittiläiset tulivat päivä päivältä rohkeammiksi ja uskalsivat soveltaa uusia asioita omaan lauluunsa toistensa kannustamina. Oli hauskaa seurata, jos jollekin oli ohjeistettu toimimaan kehollisesti tietyllä tavalla, miten salissa olevat kaverit antoivat jo kehollisia signaaleja ikäänkuin salamerkkejä kaverilleen. Aivan mielettömän upeaa! Alkuillasta ennen illallista meillä oli myös säestysharjoitukset, joissa omaa esitettävää lauluaan pääsi harjoittelemaan pianosäestyksellä. Retriittiläisten mielestä tämä oli tosi kivaa. Säestysharkkojen lisäksi Linnea opetti aamupäivisin musiikin teoriaa suunnattuna juuri laulajille.

Päiväretket lauluretriitillä: Bolsenajärvi, Civita di Bagnioreggio, Sant Angelo ja paikallinen oliiviölytila

Useimpiin päiviin sisältyi myös joku retki. Se saattoi olla muutaman tunnin piipahdus lähikylässä ja tutustumista kylän erikoisuuksiin tai valmistettavaan tuotteeseen. Retket olivat aivan ihana osa retriittimatkamme kokonaisuutta ja näistä vastasi ArsMondon Hanna, jolla on laaja-alainen osaaminen ja kokemus Italian matkailusta.

Vierailimme mm. Sant Angelon satukylässä. Kylän taloihin on maalattu satuhahmoja ja -tarinoita. Kerrassaan suloinen paikka. Projekti on paikallisen taideyhdistyksen toteuttama ja heillä on tavoitteenaan toteuttaa yhteensä 100:n talon maalaus. Tällä hetkellä projekti on puolivälissä. Olisipa hienoa nähdä myös Muumit seikkailemassa satukylän seinillä. Iltapäivän kävelyretki oli kerrassaan jännittävä, koska paluumatkalla metsästä saimme kaveriksi villisikavierailun. Sain kyllä jalat alleni - ja tämä tarina ei ole satua.

Talomaalaus Sant Angelon satukylässä

Vierailimme myös lähistöllä olevalla oliiviöljytilalla, jossa oliiviöljyn lisäksi valmistetaan mm. saippuaa ja ihonhoitotuotteita. Meille kaikille tarttui mukaan kivat tuliaiset, joista saa iloa joka päivä ja voi herättää taas muiston matkasta mieleensä kun laittaa kasvoilleen ihanaa luomuoliiviöljystä valmistettua seerumia tai voidetta.

Oliiviölymaistiaiset

Kokopäivän retkemme suuntasi Bolsenan kraaterijärvelle, jota ennen kävimme Vitebron alueella sijaitsevassa vajoavassa kaupungissa Civita di Bagnioreggiossa ´la citta che muore`. Kylään kävellään korkealla maisemien yläpuolelle rakennettua siltaa pitkin. Kylä on valittu yhdeksi Italian kauneimmista ja siellä asuu vakituisesti alle 10 henkilöä.

Civita di Bagnioreggio - vajoava kylä

Lounaspaikkamme sijaitsi Bolsenajärven rannalla. Ruokamme oli kalapainoitteista - tuoretta ja herkullista. Myös ateriamme kanssa nautittu paikallinen valkoviini oli raikkaan hedelmäistä ja sopi ihanasti ateriamme kanssa.

Valkoviini Bolsenajärven rannalla

Castello Costaguti - Linna on Kotimme

Asuimme retriittiviikon upeassa Castello Costagutin linnassa Roccalveccen kylässä henkeäsalpaavan kauniissa maisemissa ja retriittimäisen rauhaisassa tunnelmassa. Linna oli lauluretriitin aikana ainoastaan ryhmämme käytössä, joka entisestään lisäsi tunnetta siitä, että olemme `kuin kotonamme´.

Castello Costagutin henkilökuntaa

Costagutin Linnan henkilökunta helli meitä päivittäin mitä ihanimmilla herkuilla ja lämminhenkisellä palvelulla. Tunsimme olevamme sydämellisesti tervetulleita. Costagutin linnan huoneet ovat kauniita ja jokainen omanlaisensa tunnelmaltaan ja sisustukseltaan. Ympäristö on kaunis ja täynnä pieniä yksityiskohtia.

Illallinen linnassa

Linnan upeassa salissa harjoittelimme laulua ja vietimme useamman tunnin päivittäin. Linnan upeassa peilisalissa vietimme myös viimeisenä iltana upeat linnanjuhlat, jossa kaikki retriittiläiset esittivät viikon aikana harjoittelemansa laulun. Konsertti oli succée ja esitykset olivat todella hienoja.

Suuri kiitos kuuluu sydämelliselle linnan hengettärelle Tuija Weigelille, joka vastasi meidän kaikkiin toiveisiin. Myös Tuijan kanssa työskentelevä muu henkilökunta ansaitsee lämpimän kiitoksemme. Alla kuvia linnanjuhlissa nauttimastamme juhla-annoksesta.

 

Antipasto

Päätin heti alkuun, etten lähde itse leikkimään matkatoimistoa. Olen valtavan kiitollinen siitä, että tähän rooliin löytyi juuri Hanna, joka vielä kaiken lisäksi oli kanssamma linnassa koko viikon. Hanna järjesti meille myös upeat retket ja antoi myös mahdollisuuden retriittiläisille tilata hierontoja. ArsMondo järjesti retriittiläisille myös aivan upean aperitiivitilaisuuden Castello Costagutin kattoterassilla henkeäsalpaavan kauniissa auringonlaskussa ja maisemissa.

Hanna Laakso - ArsMondo ja viiniasiantuntija ja -valmistaja Atte Sukki

Haluan henkilökohtaisesti vielä kiittää tiimiä: Linnea Nieminen, Jutta Österberg-Hurme, Hanna Laakso ja Tuija Weigel sekä tietysti kaikkia retriittiin osallistuneita kurssilaisia koko sydämestäni. Meistä tuli retriittiperhe ja tästä matkasta jäi valtavan kaunis muisto varjeltavaksi.

Ira Kaspi LauluStudio tulee jatkossakin tuottamaan lauluretriittimatkoja ja toivon, että voimme pian palata myös upeaan Castello Costagutin linnaan Roccalvecceen, jossa saimme viettää unohtumattoman ja kerrassaan upean lauluretriittimatkan!

Grazie Mille! Ira

Jaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *