Daniela Fogelholm

Posted on Posted in Oppilasnoste

Jag heter Daniela Fogelholm och är en frilans skådespelerska och sångerska från Esbo.

Att sjunga har alltid känts naturligt för mej. På dagis kommunicera jag med min bästa vän (som också idag är professionell sångerska) med att sjunga, långt innan vi lärde oss prata. På lågstadiet uppträdde jag ofta med samma vän och några andra sångfåglar med spex och sång på skolans olika tillställningar, föräldrarnas partyn och en gång fick vi chansen att uppträda på TV. Vi skrev typ så här till barnprogrammet ”Hej Måndag”; ”Vi är några sångglada kompisar, som gärna skulle vilja komma och uppträda med sång i ert program” och det fick vi till vår glädje också göra. Det hann med andra ord bli många ”Lambada shower”, ”Eurovisioner” och ”Melody Pops” konserter för släkt och vänner. En gång ordna vi en Wham!-välgörenhetskonsert, där vi i veckor fila på egna koreografier och öva på läppsynken, för att så stiligt som möjligt kunna mima Andy och George. Intäkterna för konserten skänkte vi till ”Afrikas fattiga barn”.

Som 6-åring började jag som yngsta körmedlem sjunga i Esbobygdens musikskolas ungdomskör. Inte så långt efter att jag börjat sjunga i kören, uppträdde vi i Tempelplatsens kyrka med gospelsångerskan Cyndee Peters och hennes kör. Konserten kom senare på TV, där man bland körmedlemmarna kunde skympta en liten blond flicka sjunga ”Go tell it on the Mountain”. Senare bytte kören namn till Serena och det blev många roliga resor och fina placeringar i körtävlingar utomlands.

På högstadiet kom teatern allt mer med i bilden, men jag visste nog redan under lågstadiet att ”jag skulle bli skådespelerska och sångerska som stor”. Gymnasiet gick jag på musiklinjen i Lönkan (nuvarande Tölö gymnasium), samtidigt som jag gick TaDaMs 2-åriga musikteaterlinje. Efter gymnasiet spendera jag ett underbart år på teaterlinjen i Karis och efter det bar det iväg till London, där jag delvis jobba och tog del av olika spännande kurser, som bl a ”Singing for actors”.

Följande höst blev jag antagen till min drömutbildning i Åbo. I fyra år studera jag på Åbo Konstakademis musikteaterlinje och stortrivdes. Tänk att få jobba så intensivt tillsammans med ett gäng likasinnade och framställa så många coola produktioner! Och vi framställde minsann fina, minnesvärda proggisar under skoltiden (vår första föreställning vann ”kriitikoiden puolen kilon punnus” pris) och samarbetade med Åbo stadsteater. Under utbildningen fick vi privata sånglektioner både i klassisk sång och lättmusik och jag fick också ta privata saxofonlektioner.

Efter att jag utexaminerats bodde jag ännu 5 år i Åbo och jobba som frilansskådis på Åbo Svenska Teater, Åbo stadsteater och Linnateatteri, där jag fick göra både musikal- och talroller och spela barnteater. Jag jobba också som sjukhusclown och sjöng i folkrockbandet Transkaakko (www.transkaakko.org) och folkmusiktrion Havuhavina, som bl a uppträdde med gamla karelska sånger.

Jag har alltid haft en ganska stark röst och njuter speciellt mycket av att få sjunga låtar, där jag får gräva fram känslorna ur själens djup och tolka fina texter. Jag minns en gång då jag uppträdde med teatervisor på en konsert, hur en tårögd indisk man kom fram till mej efter konserten och tacka för en otroligt berörande konsert. ”I didn´t understand a word that you sang, but I still saw everything in front of me and I felt so touched by your performance”. Och vad är inte finare, än att kunna förmedla olika känslor via sången och få folk att bli berörda, musiken är ju ett universellt språk.

Under de två senaste åren har jag jobbat på Unga teatern (där min rollkaraktär fick sjunga två härliga fado sånger) och senast medverkade jag i Chess på Svenska teatern. Jag har under årens lopp också hunnit framställa många egna musikteaterproduktioner, konserter och sångkvällar. Jag har undervisat med jämna mellanrum barn och unga i drama och musik, hållit musiklekisar och sångstunder på olika familjecaféer och vikarierat på musikskolor.

För tillfället är jag solist i barnmusikbandet FlipFlop (www.flipflop.fi), jazzshowbandet DizzyQueens (www.dizzyqueens.com) och vistrion Flamme, som framför teatervisor. Jag uppträder också som clownen ToraBella (på finska MokaBella) och medverkar som dockan Tumla i Buu-klubbens dockserie Hittehatt (i år gör vi också julkalendern). Nästa produktion jag kommer att medverka i är en musikal med fyra kvinnor och några musiker på scen. Det blir världspremiär med föreställningen nästa vår på Lilla Teatern. Jag har också två andra intressanta musikproggisar på kommande inom en nära framtid, men allt inom sin tid.

Med andra ord är min röst mitt viktigaste professionella redskap och jag använder den dagligen då jag uppträder med sång, spelar teater och undervisar i olika sammanhang. Jag har alltid varit dålig på att öva sång hemma på egen hand (fast jag väldigt ofta spontant sjunger), men har däremot gillat att fortbilda mej och gå på kurser. Åren 2012-13 gick jag på en inspirerande Nordisk folksångkurs och under åren 2013-14 gick jag den 1-åriga Complete Vocal Technique sångutbildningen i Helsingfors. Sommaren 2015 deltog jag på Helsingfors Stadsteater i en Estill sångmetod kurs och har sedan dess forsatt och gå på kursen, som ordnas där några gånger per år.

Denna djupdykning i Estill sångmetoden har för mej som professionell röstanvändare, varit viktig och lärorik. Att nu kunna komplettera inlärningen av kursens innehåll med Ira, som är proffs inom metoden, har varit härligt! Att undervisningen dessutom sker på mitt eget modersmål, dvs svenska, är ett stort bonus! Jag gillar det faktum att jag på Iras sånglektioner verkligen får jobba på ett mångsidigt plan. Med enkla, praktiska övningar som ger direkta resultat, jobbar vi bl a med sångtekniken, textens innehåll, artikulationen och funderar på karaktären som sjunger sången. Allt känns till slut lätt, fritt och roligt!

Jaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *