Eksyksissä omassa laulussa

Posted on Posted in Oppilasnoste

Olen Kati Hatakka, turkulainen muusikko, lauluntekijä ja laulunopettaja. Arkeni on koostunut pitkään opetustyöstä ja cover-keikoista, ja vaikka omia kappaleita syntyy jatkuvasti, on oman musiikin äänittäminen ja esittäminen jäänyt välillä harmittavasti taka-alalle. Varmasti moni muusikko samaistuu tilanteeseen. Tästä syystä laitoin Musta Kauris -yhtyeeni kanssa hiljattain pystyyn oman Youtube-kanavan nimeltä Kati – Musta Kauris, projektiksi jonka eteen tehdä töitä ja jonka kautta kanavoida luovuutta.

Kanavan tarkoituksena on olla paitsi musiikin julkaisuväylä, myös paikka jossa voin näyttää palasen muusikon arkea katsojille, haastatella muita muusikoita ja ennen kaikkea kertoa laulujen synnystä. Esikoisjulkaisumme ”Kevät saapuu uudelleen” on syntynyt seuratessani lähipiirini ihmisten elämänmuutoksia suuntaan ja toiseen. Katsoin eräänä keväänä ympärilleni, toiselta puoleltani löysin Alzheimerin tautia sairastavan isoisäni ja toiselta puolelta raskaana olevan ystäväni, eikä siitä näkymästä voinut olla kirjoittamatta laulua. Itse kirjoitetun laulun laulaminen ei kuitenkaan ole aina aivan yksinkertainen asia, kuten tuonnempana käy ilmi.

Tutustuin Ira Kaspiin ja Estill Voice Trainingiin lyhyesti viime vuoden elokuussa, kun kävin Estill Intro-kurssin Ira Kaspin ja Jenny Virkkusen johdolla LauluStudiolla. Edellisistä laulutunneistani oli kulunut jonkin aikaa ja tunnuin olevan melko jumissa oman treenin kanssa, mutta niiden kahden päivän aikana koin enemmän oivalluksia kuin edeltävän kahden vuoden aikana yhteensä! Olin puulla päähän lyöty. (Muutaman viikon päästä olenkin suuntaamassa Helsinkiin neljän päivän Estill-kurssille ja odotukseni ovat korkeammalla kuin Game of Thronesin päätösjaksoa katsoessa.) Ira ja Jenny olivat molemmat energisiä ja ihania opettajia, joten päädyin tänä keväänä ottamaan Iralta muutaman kimppatunnin kollegani ja hyvän ystäväni Sofia Aution kanssa.

Iran kanssa käsittelimme erityisesti ”Kevät saapuu uudelleen”-kappaletta, sillä olimme Mustan Kauriin kanssa päättäneet äänittää sen kevään aikana. Jostain syystä minun on aina ollut vaikeampi suoriutua teknisesti omista lauluistani kuin muiden tekemistä lauluista. En ole varma mistä tämä johtuu, tilanteenhan pitäisi olla päinvastainen – kun voi säveltää mitä vain, voisi hyvin säveltää jotain, joka imartelee omaa ääntä, eikö?

Muistan joskus keskustelleeni aiheesta erään laulunopettajani kanssa, ja hän myönsi saman ongelman omalla kohdallaan. Kenties emme osaa olla armollisia itsellemme, emme päästä itseämme helpolla, vaan haluamme toteuttaa sen tietyn sävelkulun juuri siksi, koska se on vaikea. Syystä tai toisesta kuitenkin omien teosten laulaminen tuntuu minusta samaan aikaan loputtoman ihanalta, mutta toisaalta en koskaan ole oikein tyytyväinen. Jokin ääni ei soi, kertsi tuntuu raskaalta ja säkeistöjen sanoma ei tunnu välittyvän, vaikka kuinka koitan pukeutua ylpeästi omaan musiikkiini.

En ole usein ottanut omia kappaleita laulutunnille, joten olin jopa hieman yllättynyt, kuinka hyödyllistä oman tuotannon tarkastelu Iran kanssa olikaan. Käsittelimme suurelta osin tekniikkaa, ja koin oivalluksia erityisesti äänen kiinteyden, kielen ja pään asennon suhteen (muutamia mainitakseni…), mutta samalla sain mahdollisuuden tarkastella lyriikoita uudesta näkökulmasta. Laulutekniikkahan on tulkintaa, sitä harjoitellaan, jotta kappaleen voi esittää juuri sillä intensiteetillä ja tunteella kuin itse valitsee, ei sillä millä sattuu osaamaan. Pyristelen varmasti lopun ikäni irti niistä kahleista, että on pakotettu laulamaan tietyllä soundilla, koska muukaan ei onnistu.

”Kevät saapuu uudelleen” lähti aivan uudenlaiseen lentoon. Olin todella innoissani kappaleen äänitysprosessista, ja ensimmäistä kertaa elämässäni äänittäminen tuntui helpolta. Jälkikäteen kuunneltuna tietysti löydän laulustani paranneltavaa, mutta olen hyvin tyytyväinen äänitykseen. Matkani jatkuu näillä eväillä kohti uusia julkaisuja ja innokasta treenaamista. Epätoivon hetkillä turvaudun seuraavaan ajatukseen: en koskaan halua tulla valmiiksi laulajaksi, koska kevät saapuu uudelleen joka vuosi uusine lauluoivalluksineen, enkä halua jäädä niistä paitsi!

Tässä minä en ole tyytyväinen laulusuoritukseeni (Kuva: Sofia Autio):

Terkuin,
Kati
Jaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *