Yksinkertainen juhannusateria purjeveneessä

Posted on Posted in Reseptit

Yksinkertainen juhannusateria purjeveneessä

Uudet potut, silliherkku, savukala, ruisleipä ja salaatti
Juhannusateriaan kuuluu mielestäni ehdottomasti uudet perunat ja kalapöytä ja nimenomaan tässä järjestyksessä. Kilpaveneessä kokkaaminen kannattaa tehdä mutkattomasti.
Uudet perunat laitetaan kiehuvaan veteen, jossa on reilusti suolaa ja ehdottomasti tillinvarsia. Perunoita ei kannata ylikeittää eikä jättää vettä kattilaan. Kun vesi on kaadettu pois kattilasta laitan kattilan ja kannen väliin talouspaperin hetkeksi - se imee vielä viimeisen kosteuden pois ja perunat ovat valmiita tarjottaviksi höyryävinä ja herkullisina.
Silliherkku
Sillireseptini on äidiltäni lainattu. Olen siihen vielä kehittänyt joitain omia juttujani ja toisinaan vaihtelen myös joitain ainesosia tai lisään jotain uutta. Luovuus on tässäkin siis sallittua. Käytän usein tähän esim Abban kesäsilliä, ranskalaista silliä tai sipulisilliä. Niiden maut antavat loistavan pohjan silliherkulle. Heitä silliliemi pois, mutta säästä sillipurkissa olevat sipulit ne ovat se juttu!
1 purkki silliä
4 kananmunaa
tuoresipulia ja varsia (parin sipulin verran)
créme fraiche tai smetana
Tilliä ja ruohosipulia
Leikkaa sillit pieniksi paloiksi (yhdestä sillipalasta 3-4 viipaletta)
Keitä kananmunat koviksi ja jäähvytä. Leikkaa/hakkaa pieniksi
Leikkaa tuoreet sipulit ja varret renkaiksi ja pilko tilli ja ruohosipuli silpuksi
Sekoita sillit, kananmunat, sipulit, créme fraiche sekä tilli- ja ruohosipulisilppu. Muista käyttää myös sillipurkissa olleet marinoidut sipulit. Ne antavat loistavan maun. Korsitele tillillä ja ruohosipulilla. Variaatioina voit kokeilla lisätä esim valkosipulia ja/tai chiliä sekä yrttejä. Itse pidän tuosta perinteisestä ehkä eniten, mutta välillä tulee kokeiltua muitakin versioita.
Kesäsalaatti
Kesällä on mielestäni ihana nauttia vihreistä ja värikkäistä mahdollisimman luonnollisesti. En siis mielelläni käytä vahvoja tai vangitsevia kastikkeita vaan suosin oliiviöljyä ja sitruunaa joihin voi ripotella hieman suolaa ja yrttejä. Veneelle ostan joko ruukkusalaatteja ja yrttejä tai mahdollisesti valmiita salaattisekoituspusseja joihin lisään omia aineksia. Salaattipussit eivät säily kovin kauan, joten veneessä käyttösuunnittelu tulee tehdä tarkasti. Salaattiruukut ja yrtit voi purjehduksen jälkeen nostaa ulos tuulettumaan ja ottamaan aurinkoa. Ne saattavat siis säilyä pidempäänkin. Tässä kesäsalaatissa provencesalaattisekoituksen lisäksi kalapöydän seuralaisina tuoresipulit varsineen sekä tilli ja ruohosipuli ja tomaattiviipaleet.
Kesän aikana tarkoitus on vierailla aina kuin mahdollista kalastajien luona hankkimassa tuoretta kalaa uusien pottujen seuralaisiksi. Juhannuspöytään kalat tulivat kuitenkin K-kaupan tiskiltä ja lautasillamme oli silliherkun lisäksi kylmä- ja lämminsavulohta.
Silli riittää mielestäni myös kastikkeeksi mutta myös esim valkosipulikastikkeen voi helposti valmistaa pottujen seuralaiseksi lisäämällä kermaviiliin tuoretta valkosipulia, sipulinrenkaita, sitruunanmehua ja ripaus suolaa. Ja kuka sanoo, ettei pottujen seurana voisi hyvällä omallatunnolla nauttia nokareen ihan oikeaa voita.
Buon Appetito!
Jaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *