Kun kaapista ei löydy mitään
Tulin kotiin kuukauden purjehdusreissuilta ja totesin kaapin olevan ihan tyhjä. Kävin sen verran kaupassa, että ostin yhden parmesanjuuston, muutaman tomaatin, tuoreen timjamin sekä vuohenjuustoa. Näistä päätin kahden päivän aikana ´loihtia`pari pastaa ja pienen sivusalaatin. Ensimmäisenä iltana sain luokseni kylään ystävättäreni, jolle tarjosin pakkasesta löytyneestä jauhelihasta valmistetun bolognesen sekä tomaatti-vuohenjuustosalaatin. Seuraavana päivänä kaappi ammotti entistäkin tyhjempänä, jolloin vuorossa oli valkosipuliöljyspaghetti.
On mielenkiintoista, että monet herkut Italiasta, joita niin rakastamme itseasiassa pohjautuvat juurikin ´mitä kaapista löytyy´ ideologiaan. Tähän joutuu toki monesti turvautumaan myös veneellä. Minusta se on jännää ja inspiroivaa ja ihan muutamalla oikein valitulla aineksella saa jo todella maittavan aterian rakennettua eteensä.
Käytän aina mielelläni tuoretta kun se on mahdollista - niin ei aina tietysti ole. Tarjoa annokset kivennäisveden tai konstailemattoman pöytäpunaviinin kanssa.
TOMAATTI-VUOHENJUUSTOSALAATTIANNOS
1 tomaatti/annos ohuiksi viipaleiksi (ota ne vihreät kannat pois - ne on pahoja)
2 siivua vuohenjuustoa
2-3 isoa kaprista (hännällinen)
2-3 mustaa oliivia
Timjamia (tuoretta mielellään)
Pinjansiemeniä (paahdettuna)
Kastike:
Oliiviöljyä, makeaa balsamicoa, muutama pisara hunajaa, ripaus merisuolaa, pieni
valkosipulinkynsi
Lado annos mieleisen näköiseksi (muista, että asettelu on puoli ruokaa).
Kaada maltillisesti kastiketta päälle
Ripottele paahdetut pinjansiement ja timjaminlehtiä päälle
SPAGHETTI BOLOGNESE (4 annosta)
Oliiviöljyä
1-2 sipulia
3-5 valkosipulinkynttä
300- 400g hyvää jauhelihaa (lihan ei tarvitse olla pääroolissa tässäkään)
1-2 tomaattia
1 purkki tomaattimurskaa
kuivattua chiliä, rakuunaa ja basilikaa
1 lihaliemikuutio
1 tl sokeria
Kastike:
Freesaa pieniksi silputtu sipuli pienellä lämmöllä oliiviöljyssä, jolloin houkuttelet sipulin pehmeän
makeuden esiin. Lisää vasta tässä vaiheessa murskattu valkosipuli ja mausteet. Nosta lämpöä ja
paista jauheliha joukkoon. Pienennä jälleen lämpo ja lisää kuutioitu tomaatti, tomaattimurska,
lihaliemikuutio ja sokeri. Anna hautua pitkään pienellä lämmöllä, jolloin kaikki aineet rauhoittuvat
toistensa seuraan hiljalleen toisiinsa tutustuen.
Keitä spaghetti suolavedessä al dente ja rakenna mieleisesi annos. Raasta pinnalle parmesania ja
koristele tuoreella timjamilla.
VALKOSIPULIÖLJYSPAGHETTI
(maistuu varakkaammillekin ;-))
Kastike:
Oliiviöljy
3 - 4 valkosipulinkynttä
Tomaatti (tuore)
Kuivattu chiliä
Freesaa ohueksi viipaloidut valkosipulit oliiviöljyssä ja lisää joukkoo kuivattua chiliä ja kuutioitu
tomaatti
Keitä spaghetti suolavedessä al dente
Sekoita valutettu spaghetti kastikkeen joukkoon.
Laita annos lautaselle - lisää pinnalle parmesansuikaleita ja tuoretta timjamia