Matiaksen peurapaisti
Esikoiseni Matias on oppinut tekemään riistakäristystä isoisänsä kanssa Etelä-Pohjanmaalla lapsuudessa vietettyinä kesinä ja jouluina. Siellä sitä kutsutaan poronkäristykseksi, vaikka se valmistetaankin hirvestä, jonka isoisä on itse kaatanut. Tällä kertaa käristys valmistetaan peurasta.
Liha otetaan pakkasesta tunti ennen valmistamista ja pilkotaan tai oikeastaan vuolletaan kohmeisena. Kuori ja pilko 2-3 keltasipulia ja 3-5 valkosipulinkynttä. Paista voissa pannulla sipulia ja lihaa voissa annoksittain - mausta suolalla ja mustapippurilla ja lisää kasariin. Laita aina yhden paistamiskerran jälkeen paistinpannulle vettä ja anna kiehahtaa. Laitan myös tämä kasariin. Kun kaikki lihat on paistettu anna lihan ja kastikkeen kiehua mielellään pari tuntia - voi kiehua pidempäänkin. Sitä pehmeämpää lihasta tulee. Tarkista ajoittain onko nestettä riittävästi.
Tarjoa liha itsevalmistetun perunamuusin kanssa. On muuten hyvää!
Iran juureslaatikko
2 bataattia
2 lanttua
3 punajuurta
1 palsternakka
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 dl kermaa
Suolaa
Valkopippuria
Rash el hanout mausteseosta
Rouhittuja pähkinöitä
Viipaloi juurekset ohuiksi siivuiksi
Keitä kerma, sipuli ja maustesekoitusta hetken kasarissa
Lado juurekset uunivuokaan kerroksittain
Kaada kermamausteseos päälle
Lisää päälle pähkinärouhe
Paista 150 asteisessa uunissa noin 1 tunti tai kunnes juurekset ovat kypsiä.
Sopii tarjoiltavaksi lisukkeena mm. kalkkunan kanssa tai sellaisenaan omana ateriana.