Syksyn reseptini ovat molemmat kasvispohjaisia. Raikas fetasalaatti on ruokaisa ja kaunis sekä tulinen tomaattikeitto lämmittää ihanasti syksyn viileinä iltoina. Molempien kanssa voi tarjota hieman paahdettua talonpoikaisleipaa, johon voi halutessaa sivaltaa päälle hieman valkosipulilla ja yrteillä maustettua oliiviöljyä.
Kreikkalainen salaatti
Käytä mielellään salaattipohjaan erilaisia vihersalaatteja. Salaatista tulee tällöin kaunis ja maistuukin enemmän. On myös hyvä käytää jotain tuoreita yrttejä. Perinteisesti kreikkalaisessa salaatissa käytetään oreganoa, mutta itse korvaan tämän mielelläni esim timjamilla, jossa on hiukan hennompi ja mielestäni hienostuneempi maku.
Minulle puoli ateriaa on aina esillepano. Pyrin asettelaan ainekset kauniisti niin että kaikki ainesosat saavat oman ansaitun huomionsa.
Aineet:
Vihersalaatteja
Rucolaa
Timjamia (tuoretta)
Kurkkua
Tomaattia
Punasipulia
Paprikaa
Fetaa (aitoa ehdottomasti)
Oliveja
Kastike:
Oliiviöljyä n. 1/2 dl
Valkoviinietikkaa (tilkka)
Dijon sinappia (teelusikan kärki)
Akaasiahunajaa (pari tippaa)
Valkosipulinkynsi
Timjamia (tuoretta)
Mielestäni kastikkeeseen ei tarvita suolaa, koska fetassa ja oliiveissa on jo sitä. Mustapippuri kannattaa mielummin rouhia pinnalle.
Tuoretomaattikeitto
Tuoretomaattikeiton valmistan isoista tuoreista tomaateista. Ne paahdetaan uunissa kypsiksi. Ennen uunnin laittoa koverra pois tomaattien kanta kokonaan. Kannan paikalle laita valkosipulinkynsi ja ripottele päälle kuivattua basilikaa ja hieman kuivattua chilimaustetta. Paahda miedolla n 120 asteisella lämmöllä noin 40 min. Ota uunista ja laita blenderiin. Laita tomaatimurkska kattilaan. Mausta suolalla maun mukaan. Lisää tuoretta hakattua basilikaa. Lämmitä keitto ja tarkista maku. Tarjoillessa laita pinnalle nokare creme fraichea, raasta pinnalle hieman tuoretta parmesania ja koristele vielä basilikan lehdellä. Taatusti maukasta.
Aineet:
Pellillinen tomaatteja (n. 10 - 12 kpl)
Valkosipulinkynsiä 1/2 - 1/ tomaatti
Basilikaa ja Chiliä kuivamausteena
Tuorebasilikaa
Creme Fraiche